Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

Învață cum să privești drumul ca să eviți un accident rutier

Susținut de MacuShield

Studiile arată că cele mai multe accidente rutiere sunt produse de tineri cu vârste între 18 și 29 ani. Acest lucru se întâmplă în mare parte datorită lipsei de experiență.

Este un lucru binecunoscut că este nevoie de timp pentru a deveni un șofer experiementat cu reflexe și competențe ridicate. În primul rând, diferența dintre un șofer experimentat și unul începător este felul în care cei doi privesc drumul. Câmpul vizual al șoferilor începători este mai îngust, în timp ce un șofer cu o experiență de minim 3 ani poate “scana” potențialele obstacole prin folosirea mai bună a vederii periferice.

Câmpul vizual necesar face referire la informația care poate fi procesată prin intermediul vederii într-un timp foarte scurt folosind amândoi AMBII ochi. Are legătură directă cu abilitatea de a procesa informația rapid și corect. Durează mai puțin timp să identifici un singur obiect decât să-ți împarți atenția la două sau mai multe obiecte în acelasi timp.

Ce spun studiile despre accidente?

Studiile au implicat mai multe metode de verificare plecând de la a conduce pe o stradă fără obstacole și ajungând la simularea pericolelor de pe stradă. Per total cercetătorii au descoperit că felul greșit în care este privit drumul este una dintre cele mai frecvente erori făcute de șoferi și provocatoare de accidente. Din acest motiv concluzia la care s-a ajuns este că de cele mai multe ori nu este de ajuns să te uiți doar în depărtare la drum, ci că foarte important este să te uiți și pe lățimea drumului pentru a evita accidentul rutier.

Există două tipuri de acuitate vizuală:

  • Acuitate vizuală statică care este abilitatea de a vedea clar obiecte statice
  • Acuitate vizuală dinamică ADICA abilitatea de a vedea clar obiectele în mișcare.

Problemele de acuitate vizuală pot crește riscul de accident rutier. Este de asemenea un fapt bine știut că acuitatea vizuală scade odată cu vârsta, dar și în condiții specialede mediu cum ar fi lumina de la răsărit sau de la apus.

Inner 1

Ce este testul dinamic de acuitate vizuala (DVAT)?

Testul dinamic de acuitate vizuală (DVAT) este un instrument rapid și ușor de utilizat pentru a vă măsura reflexul vestibuloocular. Pur și simplu vă mișcați în timp ce priviți ceva pentru a vedea dacă puteți citi în continuare ceea ce se află pe pagină! Testul ar trebui efectuat atât în condiții staționare, cât și în condiții locomotorii, astfel încât va funcționa pentru oricine dorește să fie verificată acuitatea, indiferent de locul în care se deplasează sau de cât timp a trecut de la ultima mișcare.

Schimbările în mișcarea ochilor au o importanță foarte mare contribuind la tulburarea percepției în timpul condusului sub influența alcoolului. S-a observat că persoanele care au o alcoolemie de 0,08%, au avut dificultăți mai mari în urmărirea obiectelor în mișcare, care a dus în final la reducerea percepției adâncimii și creșterea riscului de accident rutier.

Mișcările ochilor le permit șoferilor să găsească și să fixeze informația vizuală, ajutându-i să evite potențiale pericole prin furnizarea informațiilor vitale pentru direcția de mers.

Studiul efectuat a concluzionat că soferii care au consumat alcool au dificultăți în determinarea poziționării obstacolelor, scăzând astfel acuitatea vizuală a șoferului și crescând riscul de accident rutier.

Concluzii

Performanța cognitivă și acuitatea vizuală nu sunt necesare doar în timpul condusului. Astfel trebuie să avem grijă de ochii nostri fie că șofăm des sau nu. Pentru o vedere optimă trebuie să ținem cont de câteva sfaturi:

  • Mergeți regulat la control oftalmologic
  • Întrebați dacă aveți nevoie de ochelari de zi sau de noapte
  • Intrebați de lentile anti-reflex pentru a reduce efectul luminii puternice și pentru a vă îmbunătăți condusul pe timp de noapte
  • Evitați să conduceți perioade îndelungate DE TIMP sau dacă condițiile de vreme nu sunt favorabile.

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro