fbpx

Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

Transplantul de ochi

Susținut de MacuShield

În data de 10 Octombrie 2023, chirurgii din New York au anunțat că au efectuat primul transplant de ochi întreg la un om, o realizare salutată ca un progres chiar dacă pacientul nu și-a recăpătat vederea . Până acum, medicii au putut transplanta doar corneea, stratul frontal transparent al ochiului.

 

Operația de transplant a durat 21 de ore, iar pacientul transplantat este un veteran militar de 46 de ani, care a supraviețuit unui accident electric care i-a distrus partea stângă a feței, nasul, gura și ochiul stâng.În cele șase luni de la intervenția chirurgicală, efectuată în timpul unui transplant parțial de față, ochiul grefat a prezentat semne importante de sănătate, inclusiv vase de sânge care funcționează bine și o retină cu aspect promițător.

 

„Simplul fapt că am transplantat un ochi este un pas uriaș înainte, ceva la care s-a gândit timp de secole, dar nu a fost realizat niciodată”, a spus dr. Eduardo Rodriguez, care a condus echipa.

 

În prezent, ochiul transplantat nu comunică cu creierul prin nervul optic.  Pentru a încuraja vindecarea conexiunii dintre nervii optici donator și primitor, chirurgii au recoltat celule stem adulte din măduva osoasă a donatorului și le-au injectat în nervul optic în timpul transplantului, sperând că vor înlocui celulele deteriorate și vor proteja nervul.

 

Transplantul unui glob ocular viabil deschide multe posibilități noi, iar conlucrarea cu alți oameni de știință care lucrează la alte metode de restabilire a vederii sau de restabilire a imaginilor în cortexul vizual poate duce la rezultate formidabile. Alte echipe de cercetare dezvoltă modalități de a conecta rețelele nervoase din creier la ochii nevăzători prin introducerea de electrozi, de exemplu, pentru a permite vederea, a spus el.

 

„În acest moment, cred că suntem destul de mulțumiți de rezultatul pe care l-am putut obține cu o operațiune foarte solicitantă din punct de vedere tehnic”, a concluzionat coordonatorul proiectului.

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro

Share This