fbpx

Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

Perfuzia retiniană este legată de cogniție și biomarkerii RMN cerebrali

Susținut de MacuShield

Perfuzia retiniană este legată de cogniție și biomarkerii RMN cerebrali

 

Contribuțiile vasculare la afectarea cognitivă reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de demență, a doua numai după boala Alzheimer. Pe lângă patologiile vaselor mari cerebrale, patologiile vaselor mici sunt frecvente și în demență.

Microvascularizarea retiniană și cerebrală au caracteristici embriologice, anatomice, fiziologice și patologice similare. Această asemănare creează o oportunitate de a studia microvascularizarea cerebrală prin imagistica retiniană. Patologiile microvasculare retiniene detectabile prin fotografia retiniană au fost asociate cu tulburări cognitive și boli cerebrovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral.

Angiografia asociată cu tomografia în coerență optică (OCTA) este un modalitate de imagistică aprobată recent de FDA. Spre deosebire de angiografia cu fluoresceină, care necesită injectarea intravenoasă de colorant, OCTA permite imagistica neinvazivă de înaltă rezoluție in vivo a capilarelor retiniene, cuantificarea obiectivă a modificărilor perfuziei retiniene și detectarea precoce a modificărilor vasculare înainte de manifestările clinice și, prin urmare, are potențialul  unui instrument util de screening pentru tulburările cognitive vasculare.

Perfuzia retiniană

În ciuda limitărilor sale, cum ar fi artefactele (de exemplu, artefactul de proiecție văzut în straturile profunde ale retinei), angiografia asociată cu tomografia în coerență optică a fost din ce în ce mai încorporată în practica clinică. A fost utilizată pentru a detecta semnele precoce ale anomaliilor microvasculare la nivelul retinei în bolile vasculare sistemice, cum ar fi diabetul zaharat și hipertensiunea arterială. Studiile OCTA au constatat creșterea zonei avasculare foveale și scăderea densității vaselor în demența Alzheimer stadiu preclinic.

Perfuzia retiniană mai scăzută a fost asociată cu anomalii ale perfuziei cerebrale și tulburări cognitive în rândul subiecților, cu risc crescut de boală a vaselor mici cerebrale. Pe baza acestor constatări, este posibil ca angiografia asociată cu tomografia în coerență optică să surprindă în linii mari manifestările microvasculare ale diferitelor riscuri vasculare. factori (de exemplu, diabet, hipertensiune arterială ) și, prin urmare, servesc ca biomarker al tulburărilor cognitive vasculare.

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro

Share This