fbpx

Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

Instrumente ce pot detecta precoce afectarea nervului corneean

Susținut de MacuShield

O cauză frecventă a pierderii homeostaziei filmului lacrimal și implicit a apariției Ochiului Uscat este utilizarea anumitor produse topice oculare, cum ar fi picăturile oftalmice pentru scăderea presiunii intraoculare, mai ales că acestea sunt utilizate pentru o perioadă lungă de timp.

Acest lucru poate duce la durere și tulburări de vedere, care afectează calitatea vieții pacienților. În timp, poate duce la o reducere a sensibilității corneei și la disfuncția pe termen lung a inervației corneene, o afecțiune degenerativă cunoscută sub numele de keratită neurotrofică.

Sensibilitatea corneei a fost analizată cu un esteziometru fără contact  recent aprobat de FDA care poate fi de mână sau plasat în lampa cu fantă. Esteziometrul corneean Brill (CEB) produce pulsuri de aer precise, reproductibile și cu presiune constantă la 5 niveluri de intensitate, folosind un interval de presiune de 2 mbar (nivel 1) până la 10 mbar (nivel 5)

Corneea are cea mai mare concentrație de fibre nervoase senzoriale și autonome din orice țesut uman. S-a descoperit că sensibilitatea corneei a fost redusă semnificativ la pacienții cu ochi uscat și glaucom în comparație cu grupul de control.

Mulți pacienți care utilizează medicamente pentru glaucom dezvoltă un anumit nivel de keratită neurotrofică. Și de multe ori aceasta este o afecțiune tăcută, așa cum demonstrează scorurile scăzute ale simptomelor. Acest lucru poate explica de ce pacienții cu glaucom dezvoltă frecvent leziuni severe ale suprafeței oculare, care sunt extrem de dificil de tratat. Esteziometria corneei nu se efectuează de obicei în practica clinică curentă deoarece dispozitivele actuale pot fi invazive sau dificil de utilizat.

Esteziometria are loc la aceeași distanță de corneea pacientului, iar declanșatorul de la distanță permite livrarea pulsului de aer evitând în același timp mișcarea dispozitivului și impulsurile de aer cu presiune constantă.

La pacienții cu glaucom, scăderea sensibilității poate fi un indicator precoce al necesității de a trece la picături de scădere a presiunii intraoculare fără conservanți sau de a efectua o intervenție pentru a reduce sau chiar întrerupe utilizarea medicamentelor topice.

În rezumat, esteziometria fără contact este un instrument excelent de screening pentru niveluri ușoare, moderate sau severe de keratită neurotrofică, care va permite specialiștilor în îngrijirea ochilor să detecteze cu ușurință leziunile nervului corneean mai devreme și să implementeze acțiuni specifice pentru a întârzia sau restabili funcția. În plus, acest dispozitiv oferă clinicianului oportunitatea de a urmări pacientul și de a evalua eficacitatea generală a tratamentului.

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro

Share This