fbpx

Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

Encefalomielita mialgică

Susținut de MacuShield

Dintre toți factorii declanșatori identificați pentru sindromul de oboseală cronică, până la 75% dintre cazuri raportează episoade de infecție premergătoare apariției stării lor. Alți factori, cum ar fi evenimentele majore de stres și expunerea la substanțe chimice, au fost, de asemenea, recunoscuți ca potențiali contributori. Susceptibilitatea pacientului, indiferent dacă este influențată de factori genetici sau de istoricul de sănătate, ar putea fi vitală în răspunsul lor atipic la un declanșator stresant, trecând astfel de la răspunsul inflamator imunitar tranzitoriu tipic la o stare persistentă, cronică.

Aproximativ 70% dintre pacienții cu sindrom de oboseală cronică sunt femei. Femeile au un răspuns mai puternic la infecție sau vaccinare decât bărbații, iar diferențele hormonale sunt propuse să joace un rol în prevalența bolilor autoimune, inclusiv sindromul de oboseală cronică. În plus, microbiomul poate fi esențial, deoarece microbiota diferită a fost asociată cu profiluri hormonale diferite la bărbați și femei.

Biomarkerii pe bază de sânge se pot dovedi utili în diagnosticarea rapidă și precisă a sindromului prin completarea seturilor actuale de indicatori măsurați în timpul controalelor medicale de rutină. În plus, markerii derivați din sânge pot ajuta la diferențierea tulburărilor similare, cum ar fi scleroza multiplă, fibromialgia, boala Lyme cronică și Long Covid.

Spectroscopia Raman este o abordare non-invazivă pentru sondarea vibrațiilor moleculare dintr-o probă și, atunci când este combinată cu microscopia confocală, poate interoga celulele individuale. Un spectru Raman cu o singură celulă este o amprentă fenotipică a tuturor biomoleculelor din acea celulă și ar putea să diferențieze diferite tipuri de celule și să ofere perspective asupra biologiei subiacente.

Diagnosticul precoce ar permite pacienților să-și gestioneze condițiile mai eficient, ceea ce poate duce la noi descoperiri în căile bolii și dezvoltarea tratamentului. Având în vedere că majoritatea cazurilor de sindrom de oboseală cronică sunt identificate prin simptome și chestionare, excluderea diagnosticelor alternative este vitală.

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro

Share This